Blockchain toepassingen zoals Bitcoin en Litecoin zijn virtueel geld, vergelijkbaar met de Euro en Dollars: je betaalt ermee. Maar het vertrouwen waar de blockchain voor zorgt zonder tussenkomst van anderen kan voor meer gebruikt worden. Een voorbeeld daarvan zijn smart contracts. Dit zijn stukken code die door de miners uitgevoerd worden.
Frisdrankautomaat
Een smart contract is het gemakkelijkst te begrijpen met een vergelijking met frisdrankautomaten. Dit zijn eigenlijk hele domme apparaten. Het enige wat ze doen is wachten tot je er geld in stop. Wanneer er geld instop is het enige wat de automaat doet je bestelde blikje drinken uitwerpen.
Betalen met tokens
Een smart contract werkt net zo, maar dan met code. Je betaalt met een token om bepaalde code uit te voeren. Een voorbeeld van een blockchain die smart contracts mogelijk maakt is Ethereum. Je upload je code dan, betaalt met ETH waarna de Ethereum miners deze code uitvoeren.
Voorbeelden
Een goed voorbeeld waarbij een smart contract veel geld en gezeur kan besparen is bij erfenissen. In plaats van een dure notaris inhuren die je testament aanmaakt, na je dood leest en uitvoert, kun je een smart contract opmaken. Een testament is geschreven en kan op verschillende manieren geïnterpreteerd worden. Code werkt met als-dat. Het controleert een bepaalde stelling en als deze waar is gaat het naar de volgende regel code die dan meldt wat er moet gebruiken.
Met een smart contract als testament kun je programmeren dat als je dood gaat, 50% van je vermogen naar een goed doel gaat en de rest naar je kinderen. Wanneer je dit smart contract koppelt aan Bitcoin, kan het smart contract zelfs automatisch de erfenis overmaken naar de wallet van het goede doel en je kinderen!